Jest to ciasto mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne. Wygląda jak zakalec ale smakuje rewelacyjnie - po prostu rozpływa się w ustach. Ciasto bardzo szybko się robi i najlepiej smakuje po schłodzeniu następnego dnia. Należy też pamiętać, aby nie przekraczać czasu pieczenia nawet, jeśli wydaje nam się, że ciasto jest niedopieczone - po 30 minutach wyciągamy je z piekarnika.
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na formę 24 x 24 cm
Składniki na masę czekoladową:
- 5 jajek
- 100g cukru pudru
- 200g masła
- 250g czekolady
- 120g mąki
Składniki na masę serową:
- 500g sera twarogowego zmielonego
- 2 żółtka
- łyżka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masę serową wyłożyć na masę czekoladową. Najlepiej w postaci kleksów. Wtedy trzonkiem drewnianej łyżki , połączyć delikatnie obie masy.
Piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C. Schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego:-)
Można zrobić na 1kg twarogu?:))
OdpowiedzUsuń