wtorek, 8 lutego 2011

Tort Egipski

Tort zrobiłam na urodziny mojego męża - idealne połączenie orzechowego ciasta z delikatną masą budyniową i bitą śmietaną. Warto  zrobić, bo smak jest naprawdę niesamowity.
Przepis z blogu Moje Wypieki


Składniki na ciasto:
·         2 białka
·         2 łyżki cukru
·         pół łyżki mąki pszennej
·         40 g zmielonych orzechów laskowych

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.
Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.
Składniki na masę budyniowo-maślaną:
·         10 żółtek
·         10 łyżek cukru
·         5,5 łyżek mąki pszennej
·         2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
·         340 ml mleka
·         170 g masła

Żółtka zmiksować z cukrem, mąką i  mlekiem, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić, masło utrzeć na puszystą masę. Miksując powoli, stopniowo dodawać chłodny budyń.
Składniki na masę z bitej śmietany:
·         340 g śmietany kremówki
·          2 łyżki cukru
·         120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych (dodałam orzechy zmielone)
Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki lub dodać zmielone. W oryginalnym przepisie do śmietany dodaje się jeszcze karmel zrobiony z cukru, ja z niego zrezygnowałam.

Wykonanie:
Na paterze ułożyć blat, na niego część masy budyniowej, na nią część bitej śmietany, kolejny blat, część budyniu i część śmietany i kolejny blat. Wierzch oraz boki posmarować kremem i dowolnie udekorować. Ciasto schłodzić.
Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz