Przepis z blogu Moje Wypieki
Składniki na ciasto:
· 2 białka
· 2 łyżki cukru
· pół łyżki mąki pszennej
· 40 g zmielonych orzechów laskowych
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.
Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.
Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.
Składniki na masę budyniowo-maślaną:
· 10 żółtek
· 10 łyżek cukru
· 5,5 łyżek mąki pszennej
· 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
· 340 ml mleka
· 170 g masła
Żółtka zmiksować z cukrem, mąką i mlekiem, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić, masło utrzeć na puszystą masę. Miksując powoli, stopniowo dodawać chłodny budyń.
Żółtka zmiksować z cukrem, mąką i mlekiem, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić, masło utrzeć na puszystą masę. Miksując powoli, stopniowo dodawać chłodny budyń.
Składniki na masę z bitej śmietany:
· 340 g śmietany kremówki
· 2 łyżki cukru
· 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych (dodałam orzechy zmielone)
Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki lub dodać zmielone. W oryginalnym przepisie do śmietany dodaje się jeszcze karmel zrobiony z cukru, ja z niego zrezygnowałam.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki lub dodać zmielone. W oryginalnym przepisie do śmietany dodaje się jeszcze karmel zrobiony z cukru, ja z niego zrezygnowałam.
Wykonanie:
Na paterze ułożyć blat, na niego część masy budyniowej, na nią część bitej śmietany, kolejny blat, część budyniu i część śmietany i kolejny blat. Wierzch oraz boki posmarować kremem i dowolnie udekorować. Ciasto schłodzić.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz