czwartek, 27 stycznia 2011

SERNIKOBROWNIE

Dzisiaj - dla odmiany (w końcu nazwa "torty i nie tylko" zobowiązuje) przepis na ciasto:)
     Jest to ciasto mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne. Wygląda jak zakalec ale smakuje rewelacyjnie - po prostu rozpływa się w ustach. Ciasto bardzo szybko się robi i najlepiej smakuje po schłodzeniu następnego dnia. Należy też pamiętać, aby nie przekraczać czasu pieczenia nawet, jeśli wydaje nam się, że ciasto jest niedopieczone - po 30 minutach wyciągamy je z piekarnika.
Przepis pochodzi z tej strony.



Składniki na formę 24 x 24 cm
Składniki na masę czekoladową:
  • 5 jajek
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 250g czekolady
  • 120g mąki
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczone masło i czekoladę i zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę, wymieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na masę serową:
  • 500g sera twarogowego zmielonego
  • 2 żółtka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki krótko zmiksować.
Masę serową wyłożyć na masę czekoladową. Najlepiej w postaci kleksów. Wtedy trzonkiem drewnianej łyżki , połączyć delikatnie obie masy.
Piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C. Schłodzić przez noc w lodówce.
Smacznego:-)

1 komentarz: