wtorek, 1 lutego 2011

Pieguski

Ciastka robiłam już wiele razy - są lepsze od tych ze sklepu :-)
Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie


Składniki
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (ja dodaję cukier puder - dzięki temu ciastka są bardziej kruche)
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka orzechów włoskich
Ja jeszcze dodaję rodzynki :-)

Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z czekoladą).
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut. (ja piekę 20minut)
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz