Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie
Składniki
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru (ja dodaję cukier puder - dzięki temu ciastka są bardziej kruche)
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 szklanka orzechów włoskich
Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z czekoladą).
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut. (ja piekę 20minut)
Smacznego!Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z czekoladą).
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut. (ja piekę 20minut)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz