poniedziałek, 19 grudnia 2011

Makowiec

Bez zagniatania, bez zawijania – bardzo szybki makowiec.
Składniki:
·         4 jajka
·         10 dag masła
·         1 puszka maku
·         1 cukier waniliowy
·         4-5 opakowań herbatników
Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkami, dodać do maku. Dwa białka ubić na sztywno, i połączyć z masą makową, dodać 4 pokruszone herbatniki.
Podłużną formę keksową wyłożyć pergaminem. Dno i boki obłożyć herbatnikami – wyłożyć warstwę masy makowej – następnie warstwę herbatników – na przemian aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę stanowią herbatniki.
Piec 40 min w temp. 180˚C.
Po upieczeniu dobrze ostudzić – wyjąć do góry dnem i oblać polewą czekoladową.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz